Monday, September 24, 2007

tanpa suara







hari ni x gi lab. x de suara. batuk, sakit tekak, selsema. all in one. tau jelah kalau kat umah ni x productive. study sebelah katil + anak2 mulalah menyibuk2. yang geram tu depa tau yang ummi x de suara, asik suruh ummi cakap jek
"ummi cakaplah mi"
"ummi jeritla maca ni, arghhhh (sambil jerit)"
"napa ummi, ni cakaplah...."
eeei, geram betul, bila x de suara rasa tensen sebab mulut dah biasa byk cakap. Hubby siap kata, "Hai, senyap sikit umah kita la ni"..eeei sabo jelah. Suara aku main teruk bila masa tadarus x de org, hanya berdua jek, jadi aku terpaksa byk baca. menejelang malam, suara aku hampir hilang, semalam dan hari ni, x leh kuar dah. cakap pun main tunjuk2 jek. OOO macam ni rupanya orang yang bisu kan?

last week masa aku tensen2 hubby ada dtg lab, dia amik gambo aku buat kerje. Haa baru dia tau wife dia ni buat kerje macam kat kilang besi. part yg paling mencabar dia x semapt amik la plak sebab dah balik. apapun, nak jadi scientist memang le kena gagal banyak kali. bila dah gagal tup2 baru le jumpe apa yg dicari. aku penakut+pengecut ngan api. padahal x de mende pun. sebab pestime pegang api macam tu. nama proses yang aku buat tu adalah sealing off. aku tengah potong silica tube, then masukkan nanti dengan sample melt spun ribbon pastu seal tube yang di masukkankan argon kedlam tube tu. ni yang paling leceh, masa nak seal tetiba pop! meletup! dah tak jadi seal. kena vaccum balik. tu yang tak larat tu.....aku rasa nak menjerit!!!lagi satu sebab aku pakai tudung technician cam perli2 je takut kena tudung walaupun pakai lab coat yang comot tu. padahal lagi bahaya orang yang x pakai tudung yang rambut pjg. ada je lelaki rambut pjg termasuk technician dan lecturer di department aku tuh...

eh, pelik plak, aku guna api biru masa potong tube tu apasal gambar jadi merah?? apa2 laa...

2 comments:

Mawar Biru said...

This is my first time visit to your blog...good luck young female Muslim scientist! PhD is a tough journey but rewarding experience!

zahrah said...

semoga Kak Laily menjadi scientist muslimah @ sewaktu dgnnya dengan jayanya disamping menjadi isteri dan ibu kepada anak2 yang 'kembar' tiga tuh.hi...hi...
orang lain boleh kita mesti boleh kan??!!All da best!