Saturday, June 09, 2007

hikmah di hujung rindu

Alhamdulillah, syukur teramat...after struggling for 7 months, stress, sorrow yang amat, tension tahap gaban, headache rumah cam tongkak pecah, extreamely exhausted, hectic day everyday, cepat naik hangin, AT LAST, our mission alhamdulillah to bring my hubby's cousin was successful. I know problems will not completely settled by her 'existence' but at least i have someone to look after for my anak2 ku yang ngada2 itu. Fuhhh actually, after the 'nightmare' and traumatic incident due to my previous helper, cam serik nak bawak sapa2 even my own parent. But after kenkawan give advice and ala2 mendesak gitu sebab tersangat kesian tgk kami, kami start to think sapa la yang nak gi Uk ni...

my hubby was thinking about her cousin at Tapah. mm, dia pon kerja gitu2. Then my hubbby decided to ring his Mak andak. at the same time her Ateh, his auntie as well, willing la plak to come here. So we have two choices. my MIL prefer bring her adik, ateh tu la. But at the end of the day her Ateh got problem la plak, tuntutan nafkah dia kat court x setel. so we ended up by 'taking' WA (his cousin).

Alhamdulillah, we received many strategic plans to bring 'orang' to Uk from sahabat2. First option, follow one of the doctor, he is a malaysian doctor working here for 9 years!! and alhamdulillah dia sanggup nak bawak wa. but the problem, flight full. kami dah putus harap. 2nd option, Tetiba kami dapat call, sorang abang tu, mak and kakak dia nak mai sini. Truly, trauma lagi ni. tapi after fikir sooooo many times, kami decided try jelah.ini last attempt rasanye.....

Thanks to Abang R and Kak C. both of you are very kind. Infact kami saling membantu sebab mak dan kakak dia tak boleh baca at least our cousin can help them, even masa convincing with the imigration, wa ni dlm2 x reti omputih, boleh jugaklah 'layan' imigration officer. lepas la pulak,

Yesterday, i planned to send my children to somenone's house, But semua org busy. aku lak dah prepare, highly motivated nak gi lab. after calling2, x deorang nak jaga anak. so my hubby kata, x perlah , bawak je anak2 naik van gi airport. AKU???? tidak tega biar husband bawak anak nan3 itu ke manchaster sensorang. dilemma, hati nak gi lab, tapi sian kat hubby. Argggh. last2 aku sacrifice, oklah jomle kita pi semua...

Ya Allah, jem le sesangat. dlm hati, gedebuk debak. lepas ke tak, lepas ke tak....aku dok zikir Ya Allah, permudahkan, rabbi yassir wala tuassir. aku cukup suka doa ini. ini antara amalam aku since student lagi. espeacially waktu motor rosak kat highway. doa ni le acapkali dia baca.hehehe

Call abang A, he said, flight delay for 1 hour, so baru landed je ni. fuhh, kami trapped dlm jem ( kalau roti jem sedap jugak). terseksa nyer. after 1/2 an hour call lagi. he said, dah ada org kuar dah, tapi depa x kuar lagi. hati dok debaq. after 1/2 hour kami call lagi. he said, semua org dah kuar, depa x kuar pon lagi. debaq lagi. then masa tu kami dah putus harap. Ny hubby said, this is teh last one. enough is enough' , biarlah kita harungi jugak hidup di sini. aku dah sedih.....bang. kita terima la ye hakikat yang terjadi kalau x lepas ....

masa nak parking, Abang A call, depa dah lepas dah. depa orang yang last sekali fuhh ahlahmdulillah,,,,,aku terus peluk hubby and kissed him, alhamdulillah, tanpa sedar airmata dah nak berlinang...anak2 aku pelik2...hehhehe sorry tindakan luar kawal..

Alhamdulillah our strategy to give Wa a lot of money as a dummy berjaya. depa ni tgk org bawak duit confident la dtg as a tourist.....

at the same day jugak, hubby got job as a cleaner (apa lagikan?) at rotherham city council, siap ada pension lagi tuh. Alhamdulillah,,,, moga2 aku less stress, dan boelh focus pada study.and ada extra money to jalan2 as well!!! i'm going to submit my fisrt year report soon.So study maut sket no.. aku x anggap his cousin as maid pon,even kami bayar dia byk jugak . tapi at least lepas ni aku dan hubby ada sweet time, hurrraayy!!!!!!!!!but ummi still akan cook juga, babah suka ummi masak.....ahh dari dulu, maid aku cuma sedia bahan, masak tetap aku...

Allhamdulillah, Thank you Allah, kini aku benar2 memamahamai HIKMAH DIHUJUNG RINDU....

4 comments:

Norasieh Binti Md Amin said...

Salam...dgn Hasri...akak kenal sgt..but bila tgk2 gambar2 laily&hasri dlm blog hasri tu...mmm...maybe kita pernah bertemu...ym akak ummu_ashraf@yahoo.com so bole ler bercerita waktu2 free...salam to ur hubby & kiss to ur lovely kids

uDA said...

alahai laily, yg baca ni pun tumpang rasa lega lah. kurang2 ada yg membantu awak berdua kat sana tu. ya..bukan senang nak jaga anak dalam keadaan macam tu kan.

so, belajar dengan hati riang occay pren? ;-)

rafiqaheliza said...

alhamdulillah...anak u kecik2 lagi..rapat2 pulak tu (i baru je tgk u punya fotopages) so mmg u perlukan bantuan sgt2. I yang dua org ni jarak 2 tahun pun rasa macam tak menang tangan. ERrr..rasanya u punya anak no 2, sebaya ngan my son. Born in 2004 right?

ummu_naqeebah said...

kak norasieh: salam..tula saya rasa cam pernah juper. hasri pon kata eknal akak..
uda: doalah, harap2 ringankan kerje2 saya...

rafiqah: yes, angah borm in 18/08/2004. x terimagine how can i handle them for 7 month without maid, maklumalah used to have maid sebelum nih. tapi once desperate semua jadi...doakan kan everything going OK lepas nih...