Friday, May 23, 2008

pembakat semangat juang

beberapa hari lalu , hampit luluh semangat juang aku selepas miting nagn prof davies. sampai 2-3 hari aku tak lalu makan. dgn kes si graham technician tu lagi. tup2 dpaat email dari pengarah sheffield magnetic material centre (SCAMMD)
Dear All

Our warmest congratulations go to Laily for winning the metals section
of the 2nd year poster prize competition last week.

This forms part of a very strong track record for SCAMMD students. We
have been "in the Department" long enough to have had entries in four
successive competitions. In three out of four years a SCAMMD student has
won! This is an excellent track record and, of course, those research
students currently in first year are reminded that the maintenance of
the tradition is very important! No pressure!!

Well done Laily!

Best wishes

Mike


pastu plak tetiba dapat tau yang seorang lecturer di jabatan aku entah amcam amna tau pulak aku punye blog. malu malu. dan telah mengirim ucapan tahniahnya malah memasukkan sedikit cerita aku dalam blognya. terharu...


kadang2 aku megeluh sendiri. PhD ni bukan sekadar 'ujian' untuk mengukur tahap keintelektualan/kepandaian kita dalam disiplin tertentu tetapi juga 'ujian' kita tentaang semua! life!. bagaimana nak deal dengan technician yang ego. nak deal dengan senior, dengan lanlord!, denagn cikdu sekolah anak2. cerita phD bukan sekadar dalam lab dan depan komputer saja. terlalau banyak yang aku belajar. Bila aku berbincang dengan sorang student phD dari mexico, dia seorang yang knowledgable (betul ke eja nih) , tanyelah apa saja pasal bidang dia, dia boelh jawab sellaunya. sehingga hujung2 dia menghantar tesis, dia masih juga buat eksperiemn, walau patutnya dah cukup dah result dia tuh. banyak sangat dah. bila aku dok negluh tentang tempih belajar phD yang sukar untuk habis 3 tahun, dia kata, laily, it's not the matter of time, but the knowledge you get from your phD.

mmm, aku tak kisah untuk buat phD lama2 (kalau untuk ilmu, bukan saja2) , cumanya sapa nak sponsor. itu jek masalahnya. rekod di jabatan ini selalunya 4 tahun. paling2, 3.5 tahun.

yang jelas, ilmu tidak akan habis. walau buat phD 10 tahun pun belum tentu kita pandai sepenuhnya. ia satu proses. balik nanti, kalau berpeluang, aku ingat nak buat post doc (di UK juga) . Mungkin ada rezeki, untuk teman suami pulak. hhehehe. balik upm, belajar jugak dengan senior2. belajar dan terus belajar.

Wahai hati, bertenang lah,
wahai jiwa, tabahlah
wahai minda, cergaslah
wahai badan, sihat lah
wahai akal, bijak lah
wahai emsi, stabil lah
wahai iman, kuatlah...

satu ketika, arsa kenapa lah aku ni baca dan baca tapi tak faham2. bodohkah aku? mungkin masih kurang usaha. kena baca dan bincang dan bincang dan baca.....

semalam, thomas belanja makan , nak celebrate akukatanay, aku pun x faham awat dia yang happy terlebih plak . . jgn tanya kat mana, dah tentunya di bar. aku hanya order potato wedges. harganya mak oi £3.90. potato je tuh. sueprvisor taney, tak lapar ke?, heheh aku kata aku heavy breakfast tadi. hehe apa taknyer, aku dah memulun makan nasi dulu sebab tau, aku hanya akan makan potato, salad, ehheehh. mula2 kami pergi satu bar tu. ngeri aku. semua orang minum beer. tgk situ pizza siap selepas sejam setenagh. kami pindah temapt lain. sib baik kali ni kami pilih makan kat luar sebab matahari menyinar indah plak semalam (thansk sunshine). bukan dalam bar. jadinya selesa sikit dari tengok deretan beer yang tersusun2 situ. lawaknya semua orang order juice. hehe agaknya depa respect aku kot. selalunya, mesti beer. anyway. tahnks la ye thomas....ooops, kami bukan makan berdua,kami makan dengan ahli group lain dan aku satu2nya wanita. janggal rasanya pakai tudung makan dekat bar. sabar jelah ek...thomas schrefl ni bujang . dapat professor di usia yang muda. org nye hensem, kalau aku tak kawin mahu saja aku ngurat dia, ehehheeheheh nak kenal siapa thomas . boleh cari di wikipedia. kot2 sapa2 nak cari calon. aku rekomen dia. baik sanagt. cumanya kena lah bersedia ditinggalkan selalu sebab asik2 gi overrsea saja. apa dah melalut dah ni...

minggu ni bank holiday.. nak kemana ya...may be kami akan ke york kot. pergi pagi balikpetang. busget holiday. maklumlah.....

3 comments:

ZLAA said...

Salam Laily, tahniah. Tu lah masalah kita. Masa. Mostly school akak juga ambil 4 tahun to complete. Experiment do take lots of time. Macam akak ni, mengadap komputer siang malam utk programming. Nak tersembul biji mata pun ada juga kadang-kadang tu. Muga Allah mudahkan kita belajar dan berjaya.

Nomee said...

Salam.
Tahniah & happy advance birthday.

MawarBiru said...

Congratulations for the medal! That's shows how smart and hardworking are you.