Tuesday, February 12, 2008

ujian pahit dan manis-update

maaf, aku terlalu busy untuk update blog ini. terlalu banayk yang hjendak ditulis dalam senggang waktu menuggu untuk amik balang oxygen.

kereta MPV ford galaxy kami asik buat ragam. baru saja 2 bulan pakai, dah banyak kali insiden tak boleh start. kami habis banayk duit pasal kereta. dahlah kereta aritu dah scrap. entahlah. ujian sungguh.

ujian lagi semester ini labwork sanagt banyak. aku seperti bekerja kilang. handle mesin yang besar2 buat aku terasa kerdil. mm aku terjatuh masa nak check pressure di melt spinner. terseliuh kaki. sakitnyer....

semesti ini juga aku akan 'berperang' dengan dunia simulation. satu perkara yang amat aku tak suka tetapi terpaksa aku tempuhi.aku akan arsa nak muntah tengok pc lama2.

hubby sudah mula bekerja fulltime di hull, 8-4 petang (mon-fri) denagn gaji yang lebih baik. alhamdulillah, cuma ujiannya kerjanya agak berat, biasalah cleaner di port, kilang volvo. mula2 hubby berat sebab hull tu jauh, tapi boss dia amik depan pintu rumah, hantar depan pintu rumah. mula2 berat sebab masjid jauh, camner nak solat jumaat. tapi boss dia sediakan teksi untuk amik dan hantar ke masjid masa solat jumaat. so, hubby aku tiada alasan untuk tolak kerje tu. boss tu sungguh2 betul nak hubby kerje ngan dia. sebab boss tu adalah supervisor tempat kerje lama dia. dia dah tau tahap kerajinan hubby. heheh paling kurang, sabtu ahad tak kerja. anak2 ceria bangun tidur nampak babah. rezeki kami, baru sehari hubby kerja, gajinya telah dinaikkan!!! alhamdulillah...

aku sudah mula bekerja 2 jam sehari, 5-7 (mon-fri) di sheffield city council, hari ni hari ke 3. ku gagahi diri untuk bekerja dengan masa mula2 tu rasa malu tengok orang sambil pegang plastik sampah . dalam hati "laily, apa ke jadahnya kamu ni kerja kutip samaph ni??? " tapi demi untuk cover duit kami yang dah macam air terjun habis untuk kereta dan helper yang datang 6 bulan sekali, ku buang rasa malu tu jauh2.....yang penting ini kerja halal. aku bukan minta duit orang....

aku bisness jual rojak mamak la ni di warung sekolah melayu. aku baru try sekali je buat kuah dia, tup2 hubby kata , jom jual?? lantas aku pun buatlah...so far alhamdullillah, setiap kai buat, habis...lawaknya mak aku pon terkejut, "reti ke buat rojak tu???" ehheeh kat sini, semua jadi...

supervisor pertama sedang enak dibuai ombak, bercuti atas kapa ke caribbean. supervisor kedua asik nak jumpe memanjang. huh!! la ni cuti sekolah, sian anak2 umi sibuk, babah sibuk....nak jalan pon kereta tak de, kat workshop. ujian sungguh!!

sabar ye anak2 ku sayang, nanti cuti easter kita jalan2, InsyaAllah.......

6 comments:

Ajzie said...

semoga di permudahkan segala urusan.Insyallah.

salam kenal dari saya...

Biarlah rahsia said...

Salam kenal...

selalu baca blog ni tp tak pernah lg tinggal jejak...

teruskan perjuangan....semoga dipermudahkan Allah untuk segala urusan...

baguslah hubby dan laily sendiri tk memilih kerja demi kelangsungan hidup yg perlu diteruskan...

semoga berjaya dunia akhirat!

Shamsiah Mahli said...

salam kak laily!
Semoga tabah hadapi ujian!
semoga Allah permudahkan segala urusan!

Che' A aka Cik CT Albany said...

Hello...

One rojak please...
brape pound ni...masuk buku okkey

zahrah said...

salam..
kak laily..riiiinnndduuuuuuuu sesangat nak baca citer2 dari blog kak laily..ha...skrg baru hilang rindu...biaselah...mcm sayer gak, mula2 memang semangat menulih blog...biler dah lamer...malaih la plk....hi...hi...pe2 pun rajin2 ler up-date yer...semoga dipermudahkan Allah segala urusan...

K@ssim Sel@m@t said...

sedih lak baca cite awak nii.
takpe buat apa saja kerja, yg penting rezeki halal.

semoga tabah.