Wednesday, November 12, 2008

should I stop at 3?


(sila abaikan katil yang bersepah yang telah dijadikan trampoline oleh anak2 ku, aduh!!!)

isu berapa anak cukup untuk sebuah keluarga bukan isu baru. May be orang dolu2 x kisah perkara. berapa saja Allah nak beri. jangan ditahan2. x perlu family planning ke apa.

aku memiliki 3 anak waktu usia 27 tahun. 4 tahun kahwin dengan 3 anak waktu itu. habil sekarang sudah 3 tahun. jeoulus juga tengok orang pregnant tapi bila kennagkan kena bnagun malam, cepat2 aku padamkan keinginan tu. Lebih2 lagi, bila musin sejuk ni, anak2 kerap bangun, nak minum, nak gi toilet. Ahh! asik terganggu tidur ku. Bila anak2 demam berselang minggu, tidur pun x lena. Fuh!! bila kenang2kan , ok ke aku stop kat takat 3 orang jek? heeheheh berjaga malam nak study pon bercinta, nak jaga malam jaga baby ...mmmmmm aku kadang2 aku ni x boelh nak sabar bila asyik kena bangun je waktu tidur. kejap2 habil, kejap angah, kejap2 along. lagi stau cabaran di sini. selain pastikan mereka mengaji, ikut2 solat dan sewaktu dengannya, aku bergelut dengan bratz, high school musical (husna sudah jadi peminat gabriela) , barbie, peppa pig , power rangers, spiderman. tak terlawan aku.

kadang kala aku dan hubby punye pendapat berbeza tentang berapa anak yang cukup. ehehehh. PAda aku, mengandung dan melahirkan, oklah, x de la masalah sangat. Cuma yang agak berat ialah membesarkan. sebab anak adalah tanggungjawab dah amanah yang besar.

kagum dan respect denagn orang yang boleh jaga anak ramai2. zaman ni, 5 anak tu dah kira ramai kan? aku respect!! tabik spring!!! untuk mengasuh (bukan sekadar membela) perlukan tahap keimanan dan kesabaran yang bukan calang2. dan aku?? masih lagi mendaki tangga keimanan dan kesabaran.

Moga Allah memberi kekuatan mendidik dan mengasuh anak2 umi, moga jadi anak soelh dan solehah..

ameen

entahlah, biarlah masa yang menentukan. yang pastinya bukan masa terdekat ni.namun kerja Allah sapa tahukan?

5 comments:

mirah said...

k laily,
memang cabaran membesarkan tu lagi terasa dari pengalaman mengandung dan melahirkan. Aisyah saya pn makin banyak ragam nya.. huhu.. pening2, mujur adik kecik lagi tak byk ragam. Kami bercadang nak stop dulu utk fully brestfeed khadijah smpi dia 2thn. Tp kalau tetiba Allah nak bagi lagi, dah rezeki lah kn..

Ingat plg last pun nak dapat bby msa umur 35thn, then nak stop. So, saya ada lagi lbh kurang 8 thn.Dah berapa anak waktu tu ek??? kuang kuang.. :)

~ yus ~ said...

setuju dgn laily. Kadang2 tu terasa, nak tambah sorang lagi, tp kalau didikannya tak sempurna macam mana? Yang 3 orang tu pun, dah banyak cabarannya. Lebih2 lagi zaman sekarang ni, mampukah yus lakukannya?

nar said...

Salam perkenalan....
saya iza coursemate Hasri di UIA,lost contact, tak sangka you'll pun ada di UK.View my blog at http://narzar.blogspot.com
Jemput datang ke Lampeter....

ummu_naqeebah said...

mirah dan yus : banyak mana yang cukup terpulanglah pada individu. kalau mampu, dari segi fizikal, emosi, badan sihat. silakan... nabi suka umat yang ramai. tapi ramai yang berkualiti. yang boleh bermanfaat pada agama.
kak iza: saya dah cakap ngan hasri. of coz dia kenal akak. jemput datang sheffield. mm, nanti kalau kami jln2 kat wales, boleh la kami singgah lampeter. boleh kita cite2 kisah2 lama. tapi taulah hasri tu sure dalam kelas x byk cakap kan? ala2 control gitu. heheheh

Asiah said...

Salam laily,
Isu ini memang kadangkala memeningkan kepala... my term.. isu quantity vs quality. alahai.. dalam research ada mixed method kan, so agak bole achieve quality of quantitative approach... huhh!

bahasa mudah sebenornya abe akak nak anak 5, so ada 2 kosong lagi nih... tu yg berangan nak twin pulak..hehe..tp mampukah akak yea if twin.. huhu berserah pada-Nya..