Friday, June 13, 2008

serba tak kena

<
perjalanan phD aku bagai serba tak kena.macam2 la plak masalahnya
1) Curie temperature. aku mula2 guna DSC tapi tak de significant peak. may be oxidised masa heat up. walaupun buat dalam argon. then i emd up using tga, which more reliable. ok dah dapat peak yang ok, namun peak tu pelik la plak. instead of just weigh loss ada pulak cam gain, macam gunung everest la palk. aku refer tu supervisor, dia pun cam pelik, then we decided utk discuss dgn technician yang buat measurement tu. sorang faham lain, sorang faham lain, aku plak, jadi x faham. mmm, ulang lagi experiment, tapi masih sama juga. hari ni aku rujuk graf tu kat lecturer lain termasuk thomas yang tak pernah buat tga. so, appoinment aku adalah isnin ni. fenin2.....kenapa org lain senang je nak dpt resulty. aku ni payah betul....technician tu kta may be aku boelh dapat nobel prise dgn graf camtu...eee sabo jelah.
2) scherrer formula. ke hulu hilir tanye orang pasal standard. akhirnya standard quartz dah ada kat tangan. so, next week, boleh measure. cuma yang geramnya, bila baut slow scan peak tak menyerlah la plak, padahal masa scan baisa ada jek dia keluar. aduh...caner nih..
3) melt spinner- haritu berbulan nak setelkan induction coil. dahla dengan perabngai technician yang buat aku hangat hati. haa, dia nak pencel awal. lepas ni orang lain ganti. lega. harap2 lebih baik dari dia. ada saja yang tak kena. dia x letak ptfe sheets, dia x bend, salah letak nuts, dia x letak ring. jadinya banyak kali la aku ekna jumpe dia. ok la ni induction coil tu dah fix dalam melt spinner. patutnya hari ni. pukul 3 aku ada appoinement dengan senior nak work out guna sample dia dulu sebab dah tau melting point. tapibatang idung dia x nampak. ke hulu hilir lagi cari dia. aduh....

kawan2 doakanlah melt spinner tu boleh berfungsi denganbaik, ok. nyawa tuh..

sekiranya ketiga2 perkara di atas dapat selesai leganya rasa. baru cerah rasa boleh la nampak apa nak buat lepas ni. sebab bila result x dapat aku dah stuck untuk modelling sebab aku perklu result experiment juga.

lega juga setelah berhari2 nak setelkan hotel untuk conference kat london termasuk train. so, la ni untuk family aku dah setel , tinggal aku jelah. tunggu quote dari agent. so, bab tu dah setel.

sebab nak gi london by train, kami kena ada beg yang sesuai, push chair yang elok sikit, termasuk yang ada buggyboard, nak beli pop up tent, fuhh aku jugak ke kena fikir tu smeua? termasuk nak beli vouche 2 in 1 gi london zoo. fuhh....

berminggu2 amsalah di atas x dapat selesai jugak. sampai rasa kalau selesai arsa nak buat kenduri.

pastu pulak masalah emosi aku dengan sueprvisor yang retired tu. dia kata priority dia family , dia dah retired. x patut dah katanya datang office. angin aku. aku kata , u still have a student. senyap je dia, tulah dulu orang dok tanye apsal ganti supervisor, dia nak jugak supervise aku, pastu x nak bagi commitment. hangin tau. bila minta duit untuk conference katanya , dia x de grant. duit dia univ. ambil sebab dia retired. alhamdulillah ada thomas yang ensem itu sanggup sponsor aku. padahal project aku tiada pun dalam list grant dia. aku plak rasa serba salah bila da orang cam pertikai, prof davies x de duit jadi cam menumpang ke thomas untuk beli itu dan ini. nakbeoi helium tanya thomas, nak beli stool, lab coat la. abih tu, aku nak minta duit sapa. x kan aku nak beli stool sendiri dan letak kat lab. macam anak tiri jek rasa. aku pulak cam sensitif bila depa ni kata gitu. masa aku menang poster aku tulis juga nama prof davies as main, thomas as co. padahal thomas yang bayar poster dan edit poster aku, davies, x tengok pun. peliknya bila jabatan keluar list, nama thomas dulu, baru davies, aku dah confuse, sapa sebenonya main supervisor aku ni....

haritu aku jumpa davies di bilik. bawak graf nak discuss,a da la few minutes, dia kata dia rushingamik cucu balik scholl. aduh!!! setiap kali jumpa, dia rushing, amik cuuclah, amik wifela, amik SIL, la. mm, aku cuma menuntuk hak aku sebagai
adent. jumep dia sellau dlm keadaan tergesa2. entahlah, aku dah jauh hati dengan dia, aku tau dia baik, cuma dia kurang bagi comittment. bila jumpa, sorry laily, I'm so busy..salah ke aku merungut. aku cuma nak clear. aku ni bawah sapa. kadamg2 terfikir aku nak tukar tajuk je ke modelling. abih citer. aku malas nak dela dgn alat2 yang asik masalah dan perlu duit utk maintanence.

bulan 7 aku conference di london, bulan 8 kena submit 2nd eyar report. bulan 9 kena present conference kat dublin. tapi yang aku rasa fenin nye, result2 aku x banyak mana nak direpsentkan pun. bukan aku malas ke apa. tulah, kerje nye ke hulu hilir x tentu arah.

berkecamuk arsa dalam kepala. nak pikir itu dan ini. nak conference, pada masa yang sama nak bercuti jugak.

satu ketika aku x tau nak mula yang mana. serba x kena . buat ni x jadi, buat ni x jadi. normal ke aku nih...

ya Allah bantulah aku...

ok lah, meh tengok gambo aku dan grup magnet aku yang selepas grup presentaion kami ke HOpe, peak district.


thomas yang pakai baju merah tu. aku biasalah duk belakang2.


depa ni apa lagi, beer la. aku dah tau depa ni sure nak minum beer. so aku cari geng2 vege dan yang minum orange juice . heeeh



sib baik geng2 india ni walau non muslim tapi depa x drink dan vege.


lepas habis minum2, kami buatlah aktiviti walking. aku dah cungap. depa ni sambil jalan boleh discuss pasal magnet lagi. aku dah cungap . aku cakap aku x leh cakap, nanti penat. fuhh pancit la aku jalan kaki jauh2 ni.



nak jadi citer masa nak pergi ke bar tu, aku x tahan nak wee wee. depa dok kata , dekat lagi dekat lagi,. aku plak x tahan. dah la aku jln slow, dokla belakang sekali. last2 aku nekad, aku singgah rumah orang tumpang toilet. sib baik dia bagi. lega aku. dahla depa perasan aku dah hilang,. masing2 patah balik cari aku. tup2 aku muncul dari rumah orang. ehheehhe sorry... payah betul kat UK ni. toilet mmg susah.

bila bercampur dengan mereka baut aku sedar, aku kena berprinsip. ada sorang muslin lagi, lelaki , asif namanya, daroi pakistan. aku harap bila dia ada dalam grup kami, aku ada geng la. mmm. dia x solat pun. aku solat kat luar bar, tepi jalan, buat dek je kete lalu lalang. yang dia pulak selamba jek sampai luput waktu zohor x solat pun. ish, teruk betul. bukan nye boelh jama'. dekat je dari sheff. aku x tau mazhab mana dia pakai.

aku balik awal sebab kena kerje petang. yang depa ni dok hiking sampai puncak. ampuuun , aku serik nak hiking. separuh jalan je aku arsa nak tumbang.




gambar aku x de sebab dah balik. depa kata sib baik laily x ikut sampai puncak. sebab penat sungguh!.........

ok, entry di atas dibuat selepas aku dah fed up tengok graf2 depan mata yang aku tak tau nak analyse macam mana. harap2 dapat release tension.

semalam abg shah buat ujian emosi guna alat apa ntah. memang confirm, aku stress maxiumum!

apa nak buat nih.....hujung minggu ni, gi carboot, masak2, makan2, hubby lawan bola, layan anak....harap2 aku lebih semangat. thomas nak jumpe aku bincang pasal2 perkara2 dio atas,isnin 9.30 pagi.

wahai laily, study sikit2 no...(aku x jamin bawak buku hujung minggu dapat baca, ehheh)

1 comment:

BENTARA said...

PhD!!!! Welcome to the club!!!