Wednesday, April 16, 2008

sehari di kota london

cuti easter yang lalu sempat juga kami ke london. hanya sehari. apa nak buat, bajet ciput...

se awal pagi perjalanan kami ditemani oleh snow..meredahi kota london dalam keadaan sejuk membeku....

kami dah ketaq....sejuk banget ..bergambar berlatar belakangkan big ben


sekadar dapat tengok dan bergambar sahaja dengan london eye. nak naik idokle mampu...

kami merentasi sungat thames

di tower of london

tower bridge, sempat gakla jalan atas tu mencari2 tapak mana ni nak solat..

akhirnya kami bersolat di underground. ditepi tangga.tapi alhamdulillah, tiada masalah, walaupun tidak selesa orang tengok semacam la plak. apapun yang penting, jalan-jalan juga, solat jangan lupa..

kesimpulan yang dapat dari tour london ni. tidaklah hebat sangat london ni. tetapi promosinya bukan main. apapun aku [erhatikan mereka sanagt menghargai sejarah. bangunan2 dipelihara dan dipulihara denagn baik.

yang kelakarnya waktu naik tour bus tu, tourist guide tu bila lalu satu hotel dok bagitau disinilah elizabet taylor honey moon. bila lalu satu round about, dia cakap ingat tak cerita james bond. haa kita lalu metropolitan police, temapt james bond...lalu satu kedai budak2..di sinilah puteri diana beli rain coat...lalu satu kenai di sini aritis selalu buat rambut.. ish ish...bukan main pandai dia promosi

inilah dia pak cik yang tidak penat2 bercerita...

jadi, kelebihan british ialah mereka pandai memanipulasi sedikit kelebihan yang mereka ada. walau tempat tu x berapa nak best, mereka mampu menjadikan nya best. bijak bijak.... rasanya kita yang tertipu dan tergoda.....

Maha suci allah, di kota london, dapat disaksikan begitu ramai manusia yang masing2 seperti aku agaknya...

aku masih meneliti dan berfikir...rasional, moral dan kesan2 positif aku ke london...tapi apa nak buat aku akan ke london lagi lepas ni untuk conference. london lagi....

moga bila jauh perjalanan luaslah ilmu dan meningkatlah iman. bukanlah sekadar jalan2 seperti orang kebanyakan. habis duit dan penat. aku mahu lebih dari itu...

2 comments:

Tygogal said...

See Please Here

Kama_Sutra said...

Assalammualaikum.
Muga dirimu sekeluarga dalam sejahtera serta beroleh kedamaian.
Kama melayari blog yang ada dan singgah disini.Saudara seagama.
Jesteru itu kama menjemput saudara ke blog kama.Masih baru dan serba kekurangan.Sebarang pandangan serta teguran dari saudara amat kama hargai.Blog kama ialah : darikamarsepi.blogspot.com
Tinggalkan lah alamat blog saudara bila berkunjung keblog kama nanti agar dapat kama catatkannya.
Muga kita salin bertukar pandangan untuk merapatkan siratulrahim.
Wassalam.
Salam mesra dariku.
Kama_Sutra