Tuesday, July 18, 2006

cik siti kita

mm, arini semua surat khabar tanpa kecuali letak gambo ct + datuk sebagai front page. mmm, ish dasat gak siti ni. tu baru announcement. pak lah buat press conference pon tak live. mesti rating tinggi kol 12 semalam walaupon waktu tu keje.

mmm, byk mende bermain di pikiran aku. hebat sangatkah siti tuh? aku bukan nafikan sumbangan dia (actually x leh clarify jugak apa sumbnagan dia pada negara bangsa dan agama), , tapi aku confuse....frankly speaking la, siti ni suara dia memang sedap, aku minat, memang gifted . semua org keep talking pasal dia, termasuk aku jugak dan jgn surprise lecturer2 kat jabatan aku jugak.

Firstly, aku tak berkenan. chewahh, tapisiapa kita nak cakap byk2 . dia nak kawin bukan kita. perkahwinan dia x beri impact pon pada kita. dia dpt rete, kita x de dpt apa pon. tapi aku terpikir apakah perasaan bekas isteri ( ye ke?) dan anak2 datok k. walaupon aku x pernah alami dlm kehidupan tetapi sebagai seorang wanita, betapa hancur luluh hati melihatlelaki itu bersanding dengan begitu elegant nya di samping ' si dia yg hampir sebaya dgn anak dia. mmm, hubby aku tuh dlm x suka pon komen gak.
"yelah takut wedding of d year , tapi nanti cerai of the year. tapi kita ni doakan yang baik2 jelah kan....lagipon dia bercerai hidup , isteri dia bukan x cantik, malah kaya jugak,
aku pon tanye, "cantik ke bang", yelah aku x penah tengok bini dia
hubby: perepmpuan semua cantik, maknanya x delah senget benget ke apa
hubby lagi: dalam perkahwinan ni kena ada pengorbanan (chewah dia start ceramah tuh), bukan sekadar nak kawin jek
aku: eh, bang abang kawin ngan elly apa yg abang dah korbankan?
hubby : senyap jek....

aku cukup takut bila melihat majlis kahwin yang beria2 sgt nih. dlm islam pon x nak over2. Yang paling penting ialah keberkatan, lepas beberapa bulan org pon dah lupa betapa grand majlis kita tuh. la ni aku tengok org kawin macam nak perabih duit. kadang tu aku tengok x de le kaya sgt tapi siap ngan cameraman profesional, gambor studio semua, pelamin ribu riban gak. aku kawin pon ada gak pelamin tapi pelamin aku macam backdrop program jek. hehehehewalaupon dlm hati aku teringin gak nak bertukar2 naju , kejap punjabi , kang kejap jawalah, heheeh tapi angan2 jek....tapi sampia la ni aku teringin nak pakai naju gowm putih tuh, kain kembang2 gitu...heheheh. rasanya kalau aku ada lebih duit yang tak tau nak buat apa lagi selepas bersedeqah sana sini, aku teringin nak pakai baju2 kawin tu semua, amik gambo studio, make up2 semua...wah!! tapi muat ke baju2 tu utk aku? hehehehe

dulu aku selalu menilai lelaki hemsem mesti nak cari pompuan lawa . tapi percayalah, lawa itu x menjamin kebahagiaan. Byk sgt contoh kalau nak bagi. ahh u all pon tau. bila dah kawin, yang dipandang suami adalah kasih sayang dan tanggungjawab. kalau muka cantik, comel tapi cakap ngan suami tengking2 pon, skait ati jugakkan. aku ada kwn, laki dia hemsem , putih lepak, aku gi umah dia, ada la pompuan sambut, aku ingat maid dia. memang gelap. tapi rupa2nya wife dia. ish, sib baik aku tak terkuar mulut tanya mana wife dia atau terpanggil bibik ke ish!!. tapi bila aku tengok cara wife dia layan anak2, dan family, subhannallah, sungguh soft dan baik sekali. sesungguhnya dia telah membuat pilihan yang sgt tepat. macam aku gak, heheeh aku rasa aku ni ketegori gempal2 gitu (please bukan gemuk, heheh) , aku ingta x de le lelaki minat kat aku, tapi rupanya ramai wei...heheenanti aku buat entry khas kisah2 yang tersebut. tapi husband aku yang yang kurus murus tuh memilih aku, heehehehe

tapi yang aku tak berkenan tuh, bila ada kes cerai berai, alasan nye dah x de jodoh. padahal kita sendiri sebenarnya yang sepatutnya mengubah nasib kita. aku cukup takut bila orag permudahkan cerai2 nih. "alah....cerai jelah, x sefahaman, ada jodoh kang kawin lain"...amboi2...ambik mudah nyer....

kesimpulannya, walau siapapon kita kawin, lawa ke tak, kaya ke tak, perkahwinan itu perjuanagn bukan PERJUDIAN yang boleh kita gamble gitu2 jek. moga mahligai aku dan suami terpelihara , hidup dalam mawaddah dan rahmah sepanjang hayat....

3 comments:

uDA said...

dah jodoh dia. doa2 depa dua bahagia la hendaknya..insyaAllah.

ermm

myworld said...

everbody has their own reason, their own way to celebrate their special day. i don't think we should say anything about it. one more thing, 'jodoh'...let's pray for their happiness & of course ours as well. no body is perfect, marriage is like a journey.

ummu_naqeebah said...

uda: ya, mestilah doakan yang baik2. kena bersangka baik....
my world: just from my point of view, wedding ceremony memang sekali seumur hidup cuma x berkenan kalau over sangat walaupun kita mampu. takut2 ter riak takabbur plak. heehheh apapun terpulang pada individu. yang paling KEBERKATAN....