Monday, July 10, 2006

akhirnye mimpi ngeri itu...

akhirnye igauan ngeri aku menjadi kenyataan. baru tadi aku dapat result ielts. sakit jiwa aku tengok. aku dah agak aku tak boleh score speaking. tapi terkujat gak reading aku score 7.5. listening aku 5.5, eeeei teruknye. akhirnya aku hanya dapat 6.0 sahaja. Hancus harapan aku utk dapat 6.5. sedih + nak nagis+ geram+ nyampah+ nak tumbuk orang...segala macam rasa.

First, mesti call hubby punye. ku luahkan rasa hati nan luluh ini. aku rasa aku dah buat yang terbaik. tapi nampaknya bukan rezeki aku tapi rezeki IDP itu utk dapat lagi RM510. Hnagin betul rasa. interviewer aku tu macam x ikut standard jek, patutnye taney le simple2 dulu waktu mula, hobi ke, family ke, ni taney nama pastu terus tanye soalan bla....macam yang aku citer kat entry IELTS dululah...aku dah agak dah...kalau org mesia ni kedekut markah sket. $&^%(*^&)(*

bad mood nyer rasa, nak buat kerje rasa geram. macam ni rasanya bila gagal...tapi bila ingatkan balik, bukan aku sorang je kena repeat. ramai kengkawan aku pon repeat, so, aku pon telling to myself la, aku ni tak le teruk bebenor....ada yang amik lebih dari 3 kali pon ada.

La ni dok pujuk hati nan lara. ada lah hikmahnye. mungkin ALLAH x nak aku riak dan takabbur, hehehe yelah, mana tau bila dpt result , rasa cam bagus konon. aku pon la ni tengah dok pulun posa ganti nan BANYAK itu. sempat ke aku ni. entahlah, cuba jugak. aku pon pesan kat husband posa sunat + solat hajat utk aku. aku pon dah lama tak amik exam. lagipon masa aku amik cam kelam kabut, denagn penat nyer. pastu busy ngan BTN dan LO, asik ada workshop jek, memang kurang fokus . chewaah, konon nak bagi alasan la ni...hehehe. nak sedapkan hati...

so, ku tekad dalam hati. gagal itu satu CABARAN dan COBAAN. aku tidak akan mengalah. moga sahabat2 dapat mendoakan aku supaya aku KUAT untuk lalui nye. perit jugak, nak buka buku lagi tu satu hal, DUIT lagi, RM510 bukan sikit bagi orang macam aku ni. eeei, macam2 boleh buat.

cuma aku risau aku akan lambat register nanti. Supervisor aku nak aku attend traning oct-dis kat sana nanti. entah sempat ke idak. tapi dia kata januari pon x per. mmm, aku la ni nak pikir tarikh untuk retest la plak. semester dah bukak plak tadi. tadi lecture 2 jam. huwaaa....

YaAllah, baru sedikit ujianMu aku dah gelabah. Bantu lah aku untuk redho atas ketentuanMu, Bantulah aku mencapai kejayaan, Terangkan hatiku menerima IlmuMU yang Maha Luas, Ikhlaskan hatiku setiap apa yang dilakukan, Berikan aku ketenangan dan kerahmatan......

Amin Ya Rabb....

5 comments:

yus said...

Sabar..ini juga satu dugaan daripadaNya. InsyaAllah....lepas ni lulus. Mahal ek nak amik IELTS sekarang? Rasa dulu time husband amik 3 ratus lebih jer.

ummu_naqeebah said...

itulah pasal. dulu 300 jek. saya penah amik thn 2000 dulu tapi dah lebih 2tahun dah x valid. eeeiii, my fren kata memang idp subang jaya tu saja nak bagi orang bayo rm1000. kwn2 saya kebanyakan kena amik 2 kali. sabo jelah....doakan moga retest OK.....

myworld said...

ielts..i've taken that test 3 years ago. alhamdulillah I got more than I did expect.why did I take that test? hahaha....just for no reason.

myworld said...

opps...forgot to say this...don't give up! try again, and again..like you always say to your students!

by the way, why you need that 6.5 ,not 7.0?? is that the uni requirement or JPA? Uni always ask for 7.0 ,right? correct me if i'm wrong.

ummu_naqeebah said...

uni + JPA just need 6.5. depends on uni mana. mmm cambridge nak 7.5, if i'm not mistaken. and also depends on subject. law or social science kena high ranking, but for technical science, 6.5 still ok,