Monday, May 29, 2006

husna yang petah!!!

husna ketika baru meniarap, blom pon umur 100 hari
suka tersenyum, wajah manis, mata sepet
menceriakan, wkatu ummi konvo master, dia pon nak pakai jubah gak
di Bukit Fraser, teman babah, sambil bercuti...
memang hantu air, pantang jumpe...
suka bergaya dan melaram...
sibuk susun blok, di little buds, alamanda
comel kan??? haa perasan la tuh...

husna , anak yang sulu, lahir 3.8 kg. beasunye. jenuh gak la meneran dari kol 12.30 - 1.05 baru kuar. memang penat betul melahirkan dia, tapi berbaloikan???

babak dalam kereta semalam...

Ummi: Husna, tidurla...
Husna: tak nak lah , husna dah tidur.
Bibik: kapan husna tidur?
Husna: Dah kapan dah..(menjawab sambil bersungguh)
Ummi + babah: keh keh keh , golak, sabo jelah....

dulu aku selalu idamkan anak yang periang dan banyak cakap. sifat dia sama cam aku. mulut bising. dia memang menceriakan.

dia selalu ingat byk bende. bila ada aku marah. dia ingat. bila nak tidur sellau aku akan kata.
Ummi: Along, tidur ye, Umi sayang along..
Husna: tapi tadi ummi maah along
Ummi: ish, mana ada ummi marah
Husna: iye, tadi ummi marah
Ummi: Oklah, salam
Husna pon cium tangan ummi, dan dia plak yang kata , Ummi , maaf
heheh, terharu lak, aku....patut aku yg minta maaf (eh, ok ke kalau aku yang inta maaf?, hehe)
la ni, dia sellau dah minta maaf kalau buat salah.....

Insiden la ni, x tau mana dia belajau, kat sekolah lah kot
Husna: Ummi, aku nak kencing!!
Ummi: husna!! cakap saya, tak boleh aku , mana belajar ni (aku marah)
Husna ; Ok, saya
kadang tu terkeluar gak
Husna: Bibik, aku nak minum
Bibik: tak boleh aku, saya..
Husna: OK, saya

ish, ini mesti belajar kat sekolah ni....ikut2 kawan lah tu......

la ni, dia selalu bahasakan diri dia saya. ehheeh. pelik plak aku rasa. selalu dia bahasakan diri dia along. x kisahlah, mana2 asalk jangan bahasakan AKU sudah.

Usia nye baru 3 tahun tapi ramai x percaya, sebab perilakunya sangat matang, jauh berbeza dengan rakan seusianya. pernah kawan aku, Kak Nor (pakar prikitri PPUM) kata, husna ni budaknye banyak vocab. yup. memang aku akui. dia cepat belajar. banyak word baru.
bercampur2 english dan malay. malah dia pon pandai cakap perak. etc: maleh (malas), ateh (atas)
Husna: bibik, ni apa ni
Bibik: ikan
Husna: x lah, ini fish
Bibik: ikan
Husna: fish
Bibik: klah, fish , fish lah

pernah tu, tengok VCD, keluar perkataan CAT dan gambor kucing, dia pon sebut, CAT!! bibik pon sebut CAT (baku BM, paint), ehehehhe. kadang tu dia yang ajar bibik. aku plak tergelak tegok bibik bila ajor buku english, dia sebut engliah dalan baku BM pelik kan, lion, dia sebut, LI- ON, eye, dia sebut E-YE. last2 aku suruh dia aku beli buku Bm jelah, kang confuse plak anak aku...

aku berharap dia cepat belajar...tanpa perlu meninggalkan zaman kanak2 nan indah....

3 comments:

diba said...

tumpang seronok tgk happy family laily.Slm perkenalan dr diba :)

ummu_naqeebah said...

yup, salam perkenalan...sekadar berkongsi suka duka nagn sahabat2

ummu_naqeebah said...

yup, salam perkenalan...sekadar berkongsi suka duka nagn sahabat2