Wednesday, May 31, 2006

Hanis yang manja

sejak lahir sampai la ni, memang tabiat dia isap ibu jari....
warak sket, sebab suka pakai tudung, huns ax suka
satu lagi, pantang telefom bunyi..jgn harap le kita dpt cakap...
pon suka main air.....sama la ngan along dia tuh...
cuma dia ni x pandai bergambar macam husna, x potogenic la...
rambut lambat panjang, ramai ingat boy, mmpastu keriting plak...ikut sapa ek...
hehehe, pakai baju along yang lama, tu hikmah anak rapat2 ni, baju boleh pindah2
sewaktu birthday pertama Hanis, ummi dah sarat 7 ++ bulan dah....


sewaktu majlis aqiqah hanis, cutenye, amcam bidadari syurga....
RECALL KISAH LAMA.....

Just finished my maternity leave. Ingat tak last 3 month i send email regarding my baby was breech. Sampai w39++ masih breech. But subhanallah, few days before my due, baby head down balik. Thanks to all of u yang bagi sokongan. Otherwise at that time, pressure juga.
Nak jadi cerita. tenghari , dah ada sign nak bersalin, tapi contraction sikit2. So, I kata my husbnad, kita pekena tom yam dulu, then baru gi hospital. Sabo jela. Then bila pergi ke H.Putrajaya, Dr. kata baru 2cm, Yg geram tu, Dr. Tu marah2 sebab my house in sg. ramal, kajang but i nak deliver kat situ. So, I confuse , coz masa i register i tanye, boleh ke deliver situ kalau bukan org putrajaya. So, admin kata OK. so proceed la, and regular semua buat situ. Last2 bila dah nak bersalin kena marah2 nagn dr. Dia kata bed x cukup. ada 3 jek, itu khas utk org putrajaya, Saya malas nak bertekak,. Dr. suruh saya balik rumah. Dia kata kalau sakit pergi H. kajang. Sabo jela. Saya x pernah pergi H. kajang. Padahal rumah saya lagi dekat nagn h. putrajaya. Takpela, lagipun masa tu x sakit lagi.
Maka, balikla, saya, my husband bising, why the Dr. bagi saya balik, Dah 2 cm terbuka. Then mlm tu start kul 12 samapai kul 3, sakit nak bersalin, saya kejut husband, masa tu, dah rasa kepala baby dah nak kaur. ketuban x pecah lagi. My fisrt baby dulu, contraction lama sangat2. So, i thought this time pun lama la. Dlm kereta, kepala baby dah rasa nak kuar, tapi saya duduk kan dlm kereta. dlm hati, eh, kang lemas pulak baby aku, saya angkat punggung sambil duduk, terus keluar kepala baby, I jerit Abnag!!!kepala baby dah keluar, few second lepas tu, terus baby kuar, tergolek depan saya. Panic nye masa tu, my husbnad tgh drive. I takut sgt masa tu, takut baby mati,,,then I tengok mata dia kelip2,tapi x nangis . So, I cakakp"bang anak kita " I tak tau nak buat apa, So my husband kata , angkat. Barulah saya angkat dan baby nagis. Alhamdulillah, hidup anak aku...
Sampai di hospital my husband pangil staff nurse, mm potong cord dlm kereta jek. Yang tension dan geramnyer....nurse tu marah2 saya, dia kata"Inilah gara2 nak bersalin di putrajaya jugak", then Dr. plak marah lagi, u cari pasal , berslain dlm kereta. Subhanallah, dahla saya masih terkejut baby kuar cam gitu, kena marah lagi.Takkan la saya saja2 nak bersalin dlm kereta. Dah baby tu nak kuar. tapi sabar jela, masa tu uri pun x kuar lagi. Sedih sgt masa tu, nurse yang kuarkan uri dan jahit , buat dgn kasar dan marah2. Hai, memang serik nak bersalin kat putrajaya. Padahal sebelum ni , DR, dan nurse dia OK2 sgt. Entah apa nasib saya mlm tu dpt yg KO.
U all bayangkan, saya bersalin kul 3.20am, tapi sampai kul 10 pagi sorang Dr. pun x tengok saya, semua nurse buat. Yang peliknye kul 10 nurse dtg dan kata saya dah boleh balik. Saya kata saya nak Dr. check saya dulu sebelum balik. Masa tu sedih sgt, sebab rasa macam dianaktirikan. Daiaorang macam nak tak nak je layan saya. masatu katil penmuh hanay ada 1st class. Memang saya layak dpt 1st class, tapi dia perli saya mampu ke saya bayar. Subhanallah. Padahal saya ada GL. saya lecturer UPM, memang boleh dpt bilik 1st class. pelikla diaorang ni.
sampai kul 12 lebih baru ada Dr dtg tengok. bayangdan dari masuk wad pukul 3.20 pagi. Itupun saya yg request. Pelik betul . Husband saya masa tu Marah sgt!!!. Masa tu ingat Allah jela masa tu.
memnag kami plan hendak hantar surat kepada pihak pengarah hospital dan ketua jab. O&G . Perkhidnmatan di situ amat memilukan saya. My husband pun dah hantar suart ke surat khabar, hehehe tapi x kuar pun. Bukan kami nak dilayan hebat, cuma layan kami seperti manusia.
Sorry, ini kira lepas tension la ni tulis ni.
Alhamdulillah, baby sihat- 3.2 kg, Hanis Naqeebah

sebenarnya apa yang i tulis di atas ni adalah email yang i pernah share ngan kengkawan selepas peristiwa hitam dan manis tersebut...kira recall lah ni, sebab email ni i simpan lagi....

sekarang dia telah pon berusia setahun 9 bulan. dah ada adik dah pon. ehhehe.dah dipanggil angah. manja sebab asik nak mintak atat je (angkat). yang x larat kadang tu kejut kol 3 pagi minta atat. aduh...kadang tu aku pernah dukung dia kat belakang sambil makan berdiri sebab dia ngamuk asik nak atat je, pastu pili nak atat belakang. sabo jelah.....



1 comment:

yus said...

Ummi,
saya pulak yg geram baca cerita ni. Diorang ni di bayar gaji untuk apa? Nak perli2 pesakit cam tu. dah kita sakit, masih nak sakitkan hati lagi. Kadang2 rasa pelik pulak, pulak tu..biasanya melayu yg sama beragama islam. Saya ada kawan, kena marah dgn nurse, masa bersalin, dia jerit sikit sbb sakit kan. Ada ker patut nurse tu cakap, tulah pandai buat jer....nak bersalin terjerit. Pandai buat pandailah tangggung. Patut ke tu?? Saya rasa berlainan sungguh dgn servis yang di beri oleh nurse dan doktor di sini. Saya melahirkan anak ke dua di UK ni. Pun lebih kurang sama mcm ummi, tapi, nasib belum kuar lg dlm kereta. Sempat sampai hospital, terus dia bawa masuk, 5 minit terus kuar anak saya. Tapi servis tip top. Pulak tu, free semua. Diorang patut belajar mcm mana servis yg sepatutnya diberikan pada patient ni.

Minta maaf..panjang melebar pulak. Geram sungguh rasa baca pengalaman ummi ni.