Wednesday, August 06, 2008

kem anak soleh 2008

kem anak soleh kembali lagi di sheffield setelah mendapat sambutan menggalakkan. Kali ni ditukar approach sikit tidak sahaja tumpu pada solat& wuduk tetapi tentang modul anak soleh dan puasa.

Kali ini juga kami kurang 'bercakap' kerana anak2 lebih suka game dan fun activities, dan lebih kepada practical.yang penting nasihat tu sampai pada anak2


contoh video di atas, akan kami paparkan supaya anak2 kita tahu beza, solat lebih penating dari main game. janagn samapia main game sampai terlupa solat!!!

sebab dulu masa siri 1 lebih kepada asas2 solat dan wudu', kali ini kami cuma refresh saja. cuma penekanannya ialah DON'T MISS SOLAT!!! we can solat anywhere!!!. no excuse. mm tadi ada jumpe video kat iluvislam, pastu dah ilang la plak, sat nak cari...tak pasti yang ni sesuai ke tidak.kalau sesapa ada idea, meh bagi sini. video ni agak berat la plak bagi anak2...mmmmm


disebabkan ramadhan pun dah dekat, kita kena bagi motivasi sikit kat anak2, modul yang kami guna ala2 upin dan ipin, hehe...fuhh, susah juga rupanya nak buat model yang fun tapi bermanfaat.

kepada yang berrminat sila lihat maklumat di bawah. (saya copy paste dari pengarah program
KEM ANAK SOLEH ( KEMAS 2008) SHEFFIELD


1-Tarikh : 10 Ogos 2008/Ahad Waktu: 9.00 pagi hingga 5.00 petang
2-Tempat : The Centre, Norfolk Heritage Park Sheffield. Untuk maklumat lanjut mengenai tempat sila lawati:
http://www.sheffiel d.gov.uk/ out--about/ parks-woodlands- -countryside/ parks/a-z- city-district- -local--parks/ norfolk-heritage -park

3-Peserta : Semua Anak-Anak Melayu Sheffield
a-5-10 tahun untuk kategori A

b.10-12 tahun untuk kategori B

4- Anjuran : Ahli Qariah Melayu Darnal & Woodhouse Sheffield & Sekolah Melayu Sheffield

5-Yuran : £5 seorang. Untuk ibubapa yang ada lebih dari 3 orang anak yuran penyertaan adalah sebanyak £15.00 sahaja

6-Moderator/ Penceramah : Al-Fadhil Ustaz Hasri Harun Al-Peraki
Al-Fadilah Ustazah Norlaily Saeden

Dibantu oleh Remaja Melayu Sheffield

7-Aturcara
9.00-9.30 pagi - Pendaftaran

9.30-10.00 pagi - Perasmian oleh Penghulu PMPMS

10.30 pagi - Sesi 1
11.30 pagi - Rehat & Refreshment

12.00 tgh - Sesi 2
1.00 tgh - Makan tengahari dan solat berjemaah
2.00 petang - Bengkel 1
3.00 petang - Treasure Hunt
4.00 petang - Majlis Penutup dan Minum Petang

5.00 petang - Bersurai


untuk lebih detail, saya copy paste dari email hubby kepada ahli sheffield
Assalamualaikum wr wbth,

Saya diminta oleh AJK Kemas untuk menjelaskan objektif program dan kepentingan kepada anak-anak kita. Moga penjelasan ini akan memahamkan lagi program kita pada hujung minggu ini nanti :

Sebagaimana yang kita sedia maklum program ini dinamakan Kem Anak Soleh dengan ringkasnya KEMAS. Saya dah facilitator dikalangan anak-anak remaja sheffield akan memberi penekanan 3 objektif utama dalam program kali ini.

Pertama : Modul Anak Soleh - kepentingan menjadi anak soleh, bagaimana mempersiapkan diri, bentuk kesedaran untuk menjadi anak yang taat kepada ibu bapa sebagaimana dituntut dalam islam.

Kedua : Modul Solat & Wuduk - kepentingan bagaimana melaksana solat dan teknik,kaedah dikalangan kita. Penekanan akan keperluan melaksanakan ibadah solat dari awal lagi dikalangan anak-anak kita. Modul lanjutan daripada tahun lalu dan diberi sedikit penambahan untuk lebih menarik. Beberapa aktiviti lebih kepada praktikal akan dilakukan agar ianya lebih efektif dan menyeronokkan agar segar diingatan anak-anak kita

Ketiga : Modul Ramadan al-Mubarak - melatih anak-anak akan bagaimana bersedia dari awal akan tanggungjawab berpuasa dibulan ramadan, doa-doa dan bagaiaman memahami tanggungjawa ini dari awal lagi. Ajk menyediakan doa-doa untuk anak-anak kita agar mereka bersedia untuk menghadapi bulan ramadan tidak lama lagi...

Harapan saya dan semua fasilitator yang dilantik agar program ini mendapat sambutan menggalakan dan mengisi aktiviti anak-anak kita semasa cuti sekolah ini.

Setakat ini seramai 15 anak-anak telah mendaftar kan diri kepada AJK . Semoga lebih ramai lagi yang akan mendaftar kepada pengarah program sdr M Fuad Rahman bagi memudahkan ajk menyediakan makanan, bahan kursus dan sijil penyertaan.. .

begitu juga saya menyeru kepada ibu bapa yang menghantar anak dalam kursus ini juga jika tiada anak yang nak dihantar pun boleh juga....... agar sudilah apa kiranya menyumbang apa sahaja yang diperlukan bagi melancarkan program kali ini sebagaimana yang telah ditunjukan pada tahun lalu. Dengan sokongan yang begitu memberangsangkan faedahnya akan dinikmati bersama semua warga kita.

Saya doakan mudah-mudahan program ini akan berjaya dan mendapat barakah daripada ALlah swt.

Uhasri
ketua facilitator kemJika ada geng2 diluar sheffield, seprti notts (kak zalilah nak join??) atau di leeds ke boleh le datang. la ni cuti sekolah, marilah kita manfaatkan masa anak2 dengan aktivit yang sukar didapati dibumi uk ni, hheh,

jemput2 semua

MOga Allah memberi BARAKAH

No comments: