Thursday, March 13, 2008

Ujian stress

semalam aku balik rumah pukul 10.30 malam lantaran fenin menggunakan Vibrating Sample Magnetometer (VSM). Aku terpaksa pastikan vsm Ok sebelum esok sebab ada pelajat PHD dari Cardiff akan datang untuk gunakan. Ya Allah, Tuhan saja yang tahu gabra sungguh hati aku. aku try untuk run dalam 12 kali. masih juga tak boleh2. REsult yang aku dapat ada sebaliknya. Sepatutnya untuk first quadrant, magnetic field, H +eve, magnetization, M pun akan +eve. yang aku dapat sebaliknya. dia terus ke quandrant ke 4, pastu semua data jadi opposite. aku cuba try utk solve, try sana sini. idok juga berjaya. rasa fed up. Selalu VSM ni hari pertama lepas isi helium dia akan buat perangai. aku tak fahambetul, entah apa yang tak kena. Bila nak run jek, mulut aku terkumat kamit, mohon pertolongan Allah. risau, risau, sebab VSM ni masa depan aku. Kalu problem, baper tahun la aku kena buat phD.

Pagi ni, dengan debaran lagi, aku mencuba lagi,pressure juga sebab technician asik tanya ok ke tak sebab dia nak order helium lagi utk budak cardiff tu. Fuhh hangin rasa. Tapi aku kata dalam hati. Mesin ni ciptaan manusia, memang 'crazy'. rasa macam nak buat test apa jek, mulut aku berzikir2, ya allah, ya allah...akhirnya, alhamdulillah...BERAJAYA!!! bila technician tanye, eh! how do you that>, I said: I pray to Allah, the ALmighty" nak tau dia cakap apa??
" i'll become a muslim after you say that, if it works for you, may be it works for, me,," sambil tegelak2...
aku kata:

"anyway Paul, tahnk you very much, i love you, ehehheehh"
senyum panjang dia bila aku kata gitu. hehe dia dah tua pun. sebab kat sini, dah biasa panggil orang LOve, Dear...mula2 rasa pelik gak, lama2 dah biasa. pergi kedai ke, pasar ke, "how much, love.."

So, aku harap, VSM akan ok sampai aku habis phD. sebab VSM tu sekrang ni hanya aku yang guna, dalam satu lab. pihak department ura2 nak amik lab tu sebab lab tu hanya utk vsm dah tak ramai yang pakai. aduh...fenin fenin..

MOga dipermudahkan. Buat eksperiment macam nilah, kdanag jadi, kadang tak. Kena doa/ banyak2..... Kena yakin, Allah ada segala2nya.....

2 comments:

Mass said...

♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥
♥♥♥ cari buku kanak-kanak???? ♥♥♥
♥http://bookabook.fotopages.com♥
♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥
:wave:
Have u ever book a flight?
Have u ever book a cinema?
Have u ever book-a-book before?
Well, now u can.. with http://bookabook.fotopages.com
Where u can sit back, relax and shop at your own pace in the comfort of your own house..

adam brown said...

Hello I just entered before I have to leave to the airport, it's been very nice to meet you, if you want here is the site I told you about where I type some stuff and make good money (I work from home): here it is