Tuesday, February 10, 2009

pertarungan jiwa

sebenarnya itu tajuk usrah helwa sheffield last week mengambil intipati dari buku "apa erti saya menganut agama islam". meskipun buku ini telah berulang2 kali diusrahkan, dibaca namun bila usia meningkat, semacam ada sentuhan baru dan tidak pernah muncul boringnya. Ustaz Fathi seorang engineer asalnya , menjadi pendakwah yang sangat2 hebat, mampu menzahirkan buku yang entah berpuluh ulang kali cetak, dalam pelbagai bahasa. kepada sesiapa yang ingin mengenal islam sebagai cara hidup bacalah buku ini.

aku kini tenagh bertarung dengan jiwa. Terasa diri tenagh diuji, terasa diri lebih disayangi Ilahi. Allah itu Maha Mengetahui, bila dan dimana kekuatan kita. Siapa lagi tempat mengadu jika tidak Dia. jadi la ni aku tengah mentarbiyyah diri untuk makin dekat dengan Dia. Dia yang mencipta kita pasti Dia yang yang selayaknya tempat mengadu. Tanpa Dia , siapalah aku.

Baru habis last week present 3rd seminar and 2nd year viva. thomas suruh aku rest beberapa hari. jadi semalam aku lepak kat umah, layan habil, tgk internet, makan, bla bla ... x tau nak buat apa. jadi hari ni aku kembali ke ofis. x reti nak rest. heheeh. sebab rasa lebih penat bila rest. dah biasa buat kerje.lagipun rasa bersalah nak rest sedangkan aku memikul banyak amanah rakyat ni, amanah umat.

aku tak perform sangat masa 2nd year viva. frust. tapi thomas kata , x yah risau apa. itu bukan exam. itu saja2 nak tengok kefahaman aku. jadi la ni aku tau tang mana aku lemah. heeh apa lagi bab simulation la. hai, awat la aku ni slow learner sungguh. tapi yang isunya masa viva tu bukan sangat viva nya tapi pasal prof davies.ade ke examiner tu taney pasal prof davies. sensitif la aku...

entahlah, aku ni asik bertukar supervuisor. masa first yr, prof daveis, dia retired, 2nd year tukar thomas. dia plak pindah, 3rdyear sapa??? itu isunya la ni. meskipun thomas kata dia still remain as supervisor. aku pun sudah fenin. makanya...
tumpah lagi air mata aku depan examiner tu. awat laily...cengenng sangat ni....ialah la, depa pun sian tgk aku, sampai hati prof davies tu buat gini, x baca report pastu jumpa aku pun hai2, bye2 jek. 2 examiner tu tau tu semua even aku x citer pun. sampai examiner tu kata, dia wakil department minta maaf byk2 sebab buat aku jadi camni. hai lagila sodih aku dibuatnye.ish tulah, dahtau retired awat amik aku juga. geram...padahal kalau ckp awal2 kan senang boleh pergi u lain. tensen..tensen..

tadi discuss ngan technician dan post doc. mereka suggest untuk aku lupakan prof davies. kalau tak aku takkan lulus cepat phd. sebab u all pun tahu dia la ni sibuk jaga cucu je. kadang2 aku rasa meh sini aku jaga cucu dia, boleh dia baca report aku.

tula, aku kena ada kekuatan untuk katakan tidak pada prof davies even aku tau he is the best professor in the world untuk bidang ni. sebut nama dia smeua org kenal (siapa yang dalam bidang ni la, nanocomposite ndfeb permanent magnet) .tapi kalau dia tak leh nak layan aku apa gunanya. masih dilemma lagi ni. kena mohon pentunjuk dari Dia untuk membuat keputusan. demi masa depan aku yang ceemrlang , gemilang terbilang, heheh

la ni aku selang sehari beremailan dengan thomas. dah macam org bercinta la plak bak kata hubby. ehhe jeles la plak dia. may be sebab 2-3 minggu sebelum dia pergi, almost everyday kami berbincang. jadi bila dia x de, terasa kosong. sebab dulu ada orang nak mengadu domba la ni dah x de. tengok nama dia kat board teringat dia. tengok pintu bilik dia, teringat dia. dah macam org angau. heehh. don't worry , aku masih normal, ehhehe. dia terlalu baik. the best supervisor yang aku pernah jumpa di dunia ni. masa new year aritu dia bagi kad dan boucher beli buku £30. habis dah pon beli buku anak2 . student lain bagi hadiah kat supervisor. tapi aku, supervisor yang bagi hadiah kat aku. eheh dia je aku rasa yang sanggup terima kebuduhan aku dan ajar aku step by step dari zero. denagn dia aku tak malu nak bertanya walau pun stupid question ke apa. kalau prof daveis, mak oi, kena marah kalau taney soalan2 yang sepatutnya dia fikir kita tahu. thomas ni suka encourage student. kalau aku down, dia akan bagi nasihat, semangat, fuhh. memang best kerje denagn dia. kalau ada ise apa2 dia selalu menyebelahi aku. dia selalu puji aku (ikhlas ke tak belakang kira) sampai aku rasa aku tidak la seteruk sangat.dia x pernah marah aku kalau aku x boelh jawab ke atau takreti nak apa2 ke. kalau pergi jln2 ngan grup aku, dia sellau raikan aku, malah dia tunggu aku yang selalu terkedek2 berjalan, orang lain menonong tinggalkan aku kat belakang. hai....awat lah thomas tinggalkan aku waktu aku dah final year.....

dia baru hantar email tadi. dia nak bersykpe dengan aku. malah dia akan pikirkan apa nak buat nanti dengan masalah2 result aku tu. dia suruh aku rehat je biar dia yang pikir. ade ke supervisor baik camni? eheheh dia kata dia akan dtg jumpa aku hujung bulan ni. so dia dok pujuk, tak de supervisor (kat sheff) pun tak pe.

la ni tgh tenang2kan perasaan. sebab jumaat ni akan berjumpa post graduate tutor pasal supervison. pening nak mikior ni yob....x kisah dah lani, sapa2 jd supervisor. asal aku grad. cukuplah. asal ada ilmu yang aku kutip. pengalaman sgt berharga di sini. target nak habis cepat dan cepat.

itulah, ujian datang bersilih ganti. ada masa Allah bagi sennag untuk kita bersyukur. Ada masa Allah bagi susah untuk kita beringat dan bersyukur juga. Apa yang pasti, ujian yang datang mampu kita pikul sebab Allah tidak kejam, dia tau ujian yang mana ikut level kita. So laily, La tahzan.. (tadi pagi aku cari buku x jumpa, mlm ni kena cari lagi)

bila2 hadapi situasi camni, hubby pulak kat M'sia. huhu, x de bahu nak bergayut untuk lepaskan emosi. huhuhu . kali ni entahlah aku idokla rindu sanagt2 ngan hubby. maybe sebab busy layan anak2. tak sempat nak rindu2...atau mungkin baru minggu pertama. saki baki kasih sayang last week masa ada lagi, heheh. nanti dah masuk minggu 2 dan ke 3 barulah rindu sangat2 kut. hubby akan balik sini 1 mac.

aku ada misi dan visi sebelum 1 mac ni. surprise!!!!!!

3 comments:

Abang Ben said...

lain macam baik je supervisor tu... dan suami pun jauh. Berhati-hati.

Doakan semua Malaysian PhD candidates untuk berjaya.

Miza said...

Good luck dalam perjuangan tu. Good to hear that u have a good and understanding supervisor. Bertukar2 supervisor ni biasa lah, take it positive. Dalam pertarungan PhD ni, bukan semata2 matlamat akhir yg kita kejar, tapi pengisiannya, iaitu apa yg dah kita pelajari dan apa ilmu yg dah kita dapat dalam perjalanan kita utk mencapai matlamat akhir tu, iaitu segulung ijazah. Lain supervisor, lain caranye... itu pun satu ilmu kan.

ummu_naqeebah said...

abanag ben,
ni mesti kawan kak zatul ek. thanska atas nasihat. sc v saya mmg bujang tapi jangan la risau, diab aik dengan semua orang bukan dengan saya jek. so far nampak x de pelik2. mungkin sebab saya ni pemalu dan inferiority complex dari org lain. namti kalau ada pelik2 ke, saya panggil abang ben ok?

kak miza,
thanks a alot. doakan saya ek.