Thursday, December 18, 2008

kecil tapi bermakna

pagi ni aku hantar husna ke school. bila smapai je husna baru perasan yang hari ni non-uniform day. yang dia plak pakai baju uniform lengkap. pastu bila dia tgk kwn2 dia pakai baju lawa2, colurful, ngelip2, mula lah dia muka monyok. hari ni last day, jadi sekolah dia bagi pakai baju apa2.
"umi, along forgot to tell you..."
"la, napa along x cakap, umi x tau.."
bila masuk class, masa dah nak mula, semua orang tgh senyap. tetiba2 husna cakpa dengan kuat
"Mr Cowen, I am forgot...bla..bla" (dengan muka sedih bebeno)
aku menambah, "she is upset, she is in uniform...bla...

"It's Ok husnna, sit down..." kata Mr cowen...
on the way balik tu aku terbayang2 muka sedih husna. samapi rumah terus aku keluarkan baju dress dia. masa tunggu bus call ngan hubby . nanti abang hantar baju utk husna.

tup2 tadi hubby mesej, dia dah pergi school, then pakaikan husna dress dalam toilet . husna senyum dan happy sangat. terus pergi kat kawan2 dia tanpa semapt salam babah dia.

moral of the story: mula2 aku rasa ala kes kecik jek, bukan x pakai baju. tapi bagi budak2 seperti husna memakai baju yang cantik macam kawan2 dia membuatkan dia happy sangat. happy yang ikhlas dan bermakna. dan aku seronok kerana dapat buat husna happy walau sekadar pakai baju non-uniform.

husna masa umur 2 tahun, di rumah Sg. ramal dalam

4 comments:

firdaus khairi said...

hmm.sometimes kita lupa benda kecil ;lah yang memabawa sesuatu yang besar..

mirah said...

mm..mesti husna dah terror speaking skrg yea k laily.
Dia masih faham bahasa melayu juga ke? bagus lah tu..
dan mesti husna comel skrg ni yea..
letaklah gmbr latest pulak k laily..hihi..

Asiah said...

betul tu... kita sometimes overlook perkara begini. perasaan anak kita lain, lebih halus dan ikhlas... selalu kita nilai mengikut kacamata sendiri bukan mereka... good reminder to myself.

Che' A at Sonoda Canterbury said...

Salam Elly... ada facebook tak?? kalau ada add saya Jannah Ibrahim.. ramai gak member2 smath ada kt sana..